Een huis kopen

Eerste huis kopen

Je bent op zoek naar een woning en je hebt de keuze gemaakt
om te gaan voor een eigen woning. Je bent dus een woonstarter zoals dat zo mooi
heet. Er komt dan best veel op je af. Je doet dit immers niet iedere dag! Om je
te helpen overzicht te krijgen en te houden hebben wij een duidelijk
stappenplan voor je gemaakt.

• Financieel onderzoek: wat is voor mij betaalbaar? Wat wil en wat kan?

• Waar wil ik wonen?

• Wat voor woning zoek ik? 

 

• “Jouw” woning vinden. (zelf of met makelaar)
• “Jouw” woning bezichtigen.
• “Jouw” woning kopen. (bieden, onderhandelen & koopakte)
• Het geld regelen voor de aankoop van jouw woning. (hypotheek, familie of anders verduurzamen? verbouwen?)
• “Jouw” woning betalen en de sleutel krijgen.

Financieel onderzoek

Begin bij het begin. Dit is de eerste en belangrijkste stap en deze bestaat eigenlijk uit vier vragen aan jezelf:

• Wat kan ik maximaal lenen volgens de normen?
• Wat wil ik betalen aan woonlasten?
• Wat kan ik betalen aan woonlasten?

Wat je volgens de normen kunt krijgen aan maximale hypotheek is erg afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het lijkt dan vaak heel eenvoudig om een berekeningstool in te vullen op een website, maar hierbij moet je echt wel even weten wat je moet invullen om ervoor te zorgen dat je het juiste plaatje krijgt en je dus niet met de verkeerde informatie op pad gaat.

Wat je wilt betalen hangt natuurlijk ook af van wat je kan betalen. Dat willen en kunnen staat even los van de leennormen. Vaak is er wel een directe relatie tussen willen en kunnen. Waar een wil is, is  een weg zeggen we dan maar.

Je zult je moeten realiseren dat er bij een koopwoning andere (soms op het eerste oog verborgen) kosten meespelen die voor een onaangename verrassing kunnen zorgen in je totale woonlasten. Let op! We spreken hier niet alleen over de hypotheeklasten!

Door deze vragen eerlijk te beantwoorden krijg je al een goed beeld van de mogelijkheden en jouw wensen en geef je richting aan jouw zoektocht. Dit kun je zelf doen maar je kunt natuurlijk ook een vrijblijvende afspraak maken.

ian-bLuhWOE0jzA-unsplash

Waar wil ik wonen?

Waar je wilt wonen heeft natuurlijk een grote impact op jouw mogelijkheden. Wil je in de stad of landelijk wonen. De huizenprijzen in Amsterdam of Utrecht liggen aanmerkelijk hoger dan in Assen, Delfzijl of bijvoorbeeld in een dorp als Roodeschool. Ook de buurt waarin een woning staat kan een belangrijke rol spelen. Wat je kunt kopen voor je geld is dus erg afhankelijk van deze keuze.

Een woning vinden

Als je het voorwerk hebt gedaan dan wordt het vinden van een geschikte woning al iets gemakkelijker. Hoe je (snel) een woning kan vinden is erg afhankelijk van de situatie op de woningmarkt. Belangrijk hierbij is of het een kopersmarkt of een verkopersmarkt  is. Je kunt dit op drie manieren doen:

  • Je doet alles zelf. Dit kan in een kopersmarkt gemakkelijker.
  • Volledig bij de makelaar. Vaak verstandig bij een verkopersmarkt.
  • Hybride: je doet zelf al het voorwerk en je roept de hulp in van de makelaar als het serieuzer wordt.

Een woning bekijken

Heb je geschikte woning(en) gevonden dan wil je deze natuurlijk in het echt bekijken. Foto’s en omschrijvingen geven niet altijd een goed beeld van de werkelijkheid dus het is belangrijk om de woning en de buurt even goed te besnuffelen. Ook dit kun je op drie manieren doen:

  • Zelf: Je doet alles zelf.
  • Volledig bij de makelaar. Je zet iedere stap met de makelaar
  • Hybride: je doet de eerste bezichtiging zelf en als je de woning voor de tweede keer wilt bekijken dan roep je de hulp in van de makelaar als een paar extra professionele ogen.

Een woning kopen

Hier moet je bepalen wat de waarde van de woning voor jou is
en of dit ook overeenkomt met de marktwaarde. Dit is voor een leek niet erg
gemakkelijk. Hierna begint het spel van onderhandelen en bieden. 

Afhankelijk van jouw keuze doe je dit:

  • Zelf
  • Volledig bij de makelaar.
  • Hybride: je laat dit werk over aan de makelaar als professional

 

Natuurlijk kost werken met een makelaar geld maar onze ervaring is dat dit veel onzekerheid en mogelijke verkeerde beslissingen kan voorkomen. En dan heb ik het nog niet eens over een mogelijke besparing op de aankoopprijs. € 10.000 teveel betalen voor een woning kost al snel € 50 per maand extra aan hypotheeklast.

Daadwerkelijk een huis kopen

Als je overeenkomst hebt kunnen bereiken met de verkopers dan is het zaak om over te gaan tot het opstellen en tekenen van een koopovereenkomst. Hierin worden alle afspraken vastgelegd die jullie overeengekomen zijn.

Doe je alles zelf dan zul je zelf alles moeten afspreken en controleren in de koopovereenkomst. Hou er wel rekening mee dat een verkoper dit wel vaak doet met een makelaar en dat die natuurlijk opkomt voor de belangen van de verkoper. Je moet het dus opnemen tegen een professional.

Als leek kan dit een enorme uitdaging zijn maar als jij een makelaar inschakelt om je hierbij te begeleiden dan is het speelveld gelijk en de kans op onduidelijkheden en teleurstellingen een stuk kleiner.

Uiteraard is het ook verstandig te bepalen of je de woning nog wilt verbouwen en/of verduurzamen.

Heb ik geld voor een woning?

Een woning kopen is één ding maar je moet hem ook betalen! Om jouw deel van de afspraken na te komen is veel geld nodig. Vaak is hiervoor een hypotheek nodig en als het goed is heb je al het nodige voorwerk gedaan. Dan weet je ook dat dit vraagt om veel regelwerk.

Ook dit kun je op drie manieren doen:

  • Zelf – niet iedere geldverstrekker accepteert dit en dat beperkt jouw keuze.
  • Adviseur van jouw eigen bank – Kan een prima keuze zijn maar je weet dan dat je kunt kiezen uit krijgt uit maar liefst één of twee producten van die bank zelf.
  • Met een onafhankelijke adviseur
error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.