Als je de beslissing genomen hebt om voor een eigen woning te gaan krijg je te maken met een behoorlijk aantal mensen te maken die allemaal een deel verzorgen van de werkzaamheden die nodig zijn om een woning te kopen en natuurlijk te financieren. We hebben de belangrijkste personen hieronder even op een rij gezet in de te adviseren volgorde.
Voordat je op zoek gaat naar een woning of een bod gaat uitbrengen is het verstandig om in overleg te gaan met een Erkend Hypothecair Planner. Deze kan samen met jou uitzoeken wat voor jou, vanuit financieel opzicht, een verantwoord aankoopbedrag en de daaruit voortkomende maandlasten zijn. Dit voorkomt dat je een bod gaat uitbrengen dat je vervolgens niet kunt nakomen omdat je het noodzakelijke bedrag niet kunt lenen en/of met een veel te hoge maandlast komt te zitten waardoor en te weinig overblijft om nog van het leven te genieten. Steenrijk zijn maar geld arm is geen leuke situatie om in te zitten!
Een makelaar kan optreden of voor de verkoper of voor de koper van een woning. Een makelaar mag niet beide partijen tegelijkertijd van dienst zijn.
Wanneer je nog een woning te verkopen hebt, ben je verplicht een energielabel van je woning te hebben. Dit label wordt afgegeven door een gecertificeerde energiedeskundige die daarvoor een onderzoek in en rond de woning zal uitvoeren. Uiteraard kan je ook zelf na aankoop van de woning een energiedeskundige vragen om een advies te geven ter verbetering van de duurzaamheid van je nieuwe thuis.
Koop je een woning of heb je al een woning en wil je voor die woning een (extra) hypotheek afsluiten dan zal de bank vaak vragen om je woning door een onafhankelijke deskundige te laten taxeren. Deze waarde is bepalend voor de uiteindelijke hoogte van de hypotheek. Hierbij wordt rekening gehouden van de waarde voor en na een (eventuele) verbouwing.
De meeste mensen sluiten voor de financiering van hun woning een lening bij een bank maar er zijn natuurlijk ook andere geldverstrekkers zoals verzekeraars en pensioenfondsen. Bij al deze geldverstrekkers krijg je te maken met “acceptanten” die beoordelen of en hoeveel geld zij aan jou mogen uitlenen. Daarbij kijken zij onder meer naar je inkomen en naar de waarde van de woning.
Een notaris wordt benoemd door de overheid. Overeenkomsten, bijvoorbeeld overdracht van de woning of het aangaan van een lening, kunnen in het bijzijn van een notaris door partijen worden ondertekend. De aanwezigheid van de notaris levert dan nadien het bewijs dat partijen inderdaad de betreffende afspraken zijn overeengekomen. De notaris zorgt er ook voor, dat de bepaalde afspraken, zoals bijvoorbeeld de hypotheek, in een openbaar register worden ingeschreven zodat derden weten dat op de woning een hypotheek rust.
Uiteraard kan een notaris ook een samenlevingsovereenkomst en een testament opstellen om zo afspraken te maken voor als het tegen zit in het leven.
© 2025 Kordaat Ondernemen. Alle rechten voorbehouden.